Om mig och min blogg

Detta är bloggen för alla er som är intresserade av webbdesign. Här får du lära dig mer om min vardag och mitt yrke. Att jobba som webbdesigner innebär att jag kan designa bland annat hemsidor och affischer till olika företag, som inte själva kan eller vill göra det. Att jobba med webbdesign kräver dels en lång utbildning, samt en viss erfarenhet för att bli riktigt bra. Du ska även vara kreativ och kunna komma på idéer för att skapa unika designer.

Vad är webbdesign?

Webbdesign är i tydligare språk ”hantverk av webben”. En webbdesigner bygger upp hela hemsidan från grunden. En hemsida får en unik design, från specialanpassning av storlek och ramar till unik färgsättning. Text och placering av bilder specialbestäms också. Detta kan du göra med olika tekniker så som till exempel JAVA-script, HTML eller Adobe Flash. Dessa tekniker är något du kommer få lära dig att jobba med under din utbildning till webbdesigner. Du kan läsa mer om utbildning nedan.

Om mig och min blogg

En dag i en webbdesigners liv

Ingen dag är den andra lik i en webbdesginers liv. Många webbdesigners jobbar för olika företag, men du kan också ha ditt eget företag och arbeta som frilansare. I mitt fall jobbar jag som det senare. Det innebär att företag kan kontakta mig när de behöver hjälp med sina hemsidor. När jag får ett uppdrag börjar jag på det omgående, och arbetar oftast med endast det en tid. Som frilansare jobbar du när du vill, och från varsomhelst i världen.

Att jobba som webbdesigner är inget du kan göra utan utbildning, även om du är duktig på att designa affischer och liknande. Du behöver gå en webbdesignutbildning på universitet för att kunna ta ut en examen i webbdesign. Du behöver också mycket praktiskt erfarenhet. Under utbildningen kommer du bland annat att lära dig hantera olika sorters program, som du använder när du bygger upp dina webbsidor. Kunskapen du tillskansar dig kommer du ha mycket nytta av i ditt framtida arbete.