Okategoriserade

Starta och designa din egen blogg – helt gratis

I och med hur internet har utvecklats kan idag vem som helst publicera eget innehåll online, i sociala medier men även genom att börja blogga. Att starta upp sin egen blogg tar bara ett par minuter och kräver inte särskilt stora förkunskaper, annat än grundläggande datorvana. Om du laddar ned rätt app går det till och med att blogga enbart från mobilen. På bloggen kan du berätta om dina intressen, som matlagning, träning eller mode. Alternativt gör bloggen till din personliga dagbok, som livsstilsbloggare.

Förutom att det är kul har du som så kallad influencer möjlighet att tjäna pengar på din blogg. Detta går att göra på lite olika sätt. Bland annat kan du jobba med affiliate marketing. Det går ut på att du samarbetar med företag eller affiliateorganisationer genom att inkludera till exempel försäljnings- och bokningslänkar eller annonsbanners på din hemsida. När någon av dina läsare köper eller bokar något via en av dessa länkar blir du betald en på förhand avtalad summa eller procentsats.

Starta och designa din egen blogg - helt gratis

Andra typer av samarbeten

Utöver affiliate marketing finns det flera andra sätt att skapa extrainkomst genom din blogg. Till exempel kan du publicera advertorials och annat sponsrat/betalt innehåll, där du skriver om ett varumärke eller en produkt mot ersättning. Vanligtvis är bilderna en viktig del för den typen av samarbete, eftersom de attraherar läsare och fans. Ett annat exempel är att verka som varumärkesambassadör, eller erbjuda rabattkoder till bloggens följare. I takt med att medialandskapet förändras dyker det hela tiden upp nya kreativa möjligheter.

Att starta upp är gratis

Att starta en blogg behöver inte kosta något. Idag finns det ett stort utbud av kostnadsfria program på nätet, där du kan registrera dig och skapa en blogg inom loppet av en timme. Det mest kända är antagligen WordPress, som ofta används i kombination med något webbhotell, för utökad flexibilitet och service. WordPress kan dessutom enkelt fyllas på med olika tilläggsfunktioner, som hjälper dig att skräddarsy bloggen efter egna önskemål. Andra väletablerade och kända bloggverktyg är bland annat Blogg.se och Blogger.com.