Uncategorized

Webbdesigntips för nybörjare

Webbdesign har blivit mer populärt och viktigt att använda sig av. Idag finns det väldigt många hemsidor och vill du ge ett bra intryck måste den se snygg ut. Är den tråkig eller ful kommer inte många vilja stanna och läsa vidare. Oavsett om du vill starta en hemsida eller börja med att specialisera dig på webbdesign finns det några saker som är bra att veta. Genom att ha en grundläggande kunskap har du bättre möjligheter att skapa en bra hemsida för dig själv eller till andra.

Håll det enkelt och tydligt

Webbdesigntips för nybörjareAtt skapa en hemsida är roligt. Det finns inga gränser på vad du kan plocka in i form av bilder, filmer, text, animationer, musik och mycket mer. Det finns färger, typsnitt och layout i alla möjliga former. Men ett vanligt misstag är att folk blir överambitiösa och plötsligt blir sidan överfull eller svår att navigera på. Håll istället fokus på vad som är viktigt. Bilder och färggranna typsnitt är jättebra när de läggs där fokuset behöver vara. Det viktigaste är att hemsidan ska vara lätt att läsa och hitta den info som besökare vill ha.

Gör sidan enkel att hitta – SEO optimering

För den som designar en sida bara för skoj är detta mindre viktigt. Men om du vill att sidan ska publiceras och dra till sig läsare är SEO optimering bland det viktigaste du kan använda dig av. SEO står för ”Search Engine Optimaztion”. Det betyder att texten du skriver på hemsidan är optimerad för att dyka upp på sökmotorer som exempelvis Google. Söker någon efter ett ämne ska din sida komma så högt upp bland sökningarna som möjligt. Detta är ett jättebra sätt att få in fler besökare till sidan.

Att skriva en bra SEO text kan vara svårt och det kräver kunskap om hur algoritmen i sökmotorer fungerar. Det viktigaste är att använda nyckelord av det ämne som hemsidan baserar sig på. Genom att upprepa det ordet igenom hemsidan kommer du högre upp bland sökningarna på just det ordet. Viktigt är med en bra rubrik och inledning till din sida. Den ska vara kort, lockade och förklara vad besökare kan vänta sig att hitta på din hemsida. Rubriker och sidbeskrivningar ska alltid innehålla de viktigast nyckelorden.