Uncategorized

Låt oss prata om trender för webbdesign

Webbdesigntrender, som alla andra trender, skiftar under åren. Trenderna påverkas ofta av flera olika faktorer. En av dessa faktorer är att det i dag ska vara anpassat för mobila enheter. Det säger ju sig själv, alla har vi väl surfat runt på mobilen och kanske hamnat på en webbsida som inte är anpassad. Detta är en mycket viktig del i designen av webbplatsen och det kommer att påverka antalet sökträffar din webbplats dyker upp i. Det är faktisk så viktigt att de stora sökmotorerna kommer att prioritera den mobilanpassade versionen.

Låt oss prata om trender för webbdesign

Trender 2020

Så vilka är 2020 års trender inom webbdesign? Den första är Asymmetrisk design vilket traditionellt är en webbplats uppbyggd enligt ett rutmönster. Den asymmetriska designen bryter denna tradition och de olika designelementen placeras istället ut lite hur som helst. Jag tycker denna metod ger en mer kreativ känsla. Den andra trenden är Stora tecken kallat ”oversized lettering”. Detta innebär att du använder mycket stor text på exempelvis första sidan. Fördelarna med denna metod är att den drar uppmärksamhet till sidan och att övrig design kan vara minimalistisk.

Komposition och animation

Öppen komposition är en växande trend inom webbdesign. Det innebär att du får känslan av att innehållet fortsätter utanför skärmbilden. Denna typ av design passar dock inte på alla typer av sidor. Sajter som innehåller text, till exempel nyhetssidor, bör inte ha denna typ av design. En annan växande trend är att använda sig av en video i bakgrunden på webbplatsen. Detta ger sidan mer liv och rörelse och kan också ha fördelen att besökaren stannar längre på sidan. Åtminstone tills dess videon är slut. Förutom just video är animeringar på starkt återtågande inom webbdesign.

Ja, det här var några av de kommande trender som jag ser under 2020. Jag är dock ganska säker på att vi kommer se många fler trender än de jag har tagit upp här. Men så länge du använder någon av ovannämnda sätt att komponera din hemsida på så kommer du ligga i framkant. Det viktigaste av allt är att komma ihåg att göra din webbplats responsiv. I detta fall bör du tänka ”Mobile First”. Med en mobilanpassad sajt kommer din webbplats att nå maximalt med användare.